10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ – 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013
Στις 10 Δεκεμβρίου 1948, η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διακηρύχθηκε : για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας , ένα έγγραφο που αφορά όλους τους ανθρώπους του κόσμου, καταρτίστηκε.
Ο καθένας από εμάς , οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι ο ίδιος γεννήθηκε , απολαμβάνει τα δικαιώματα που εγκρίθηκε από τη διακήρυξη.
Ο καθένας από εμάς , ανεξάρτητα από τον τόπο όπου γεννήθηκε και όπου ζει , απολαμβάνει τα δικαιώματα αυτά .
Ο καθένας από εμάς έχει τα ατομικά, πολιτικά , κοινωνικά, οικονομικά και πολιτιστικά δικαιώματα. Ο καθένας από εμάς είναι ίση με τους άλλους.
Είναι πάντα έτσι;
Στην ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ; καλλιτέχνες μιλούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα . Ο τίτλος , απλό και άμεσο τρόπο , χωρίς εκφράσεις κυκλική , εκφράζει τη βασική ιδέα που πρέπει να προχωρήσει με τη ζωή του καθενός .
Στην περίπτωση αυτή , οι άβολες, πολύπλοκες και καταγγελία θέματα που εξετάζονται , προκειμένου να τσιμπήσουν το
συνείδηση όλων όσοι , απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους , δεν νομίζω ότι για όλους τους ανθρώπους των οποίων τα δικαιώματα παραβιάζονται καθημερινά .
Η λογική της ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ; Είναι βασίζεται στη θεμελιώδη έννοια της τέχνης ως μια καθολική εκφραστική μορφή , κατανοητή από όλους , ανεξάρτητα από τη γλώσσα και τον πολιτισμό του , ανεξάρτητα από το φύλο του , του αντικειμένου και των γλωσσών που χρησιμοποιούνται .
Γλώσσες ποικίλουν ανάλογα με την εμπειρία και την γνώση των καλλιτεχνών , και δημιουργούν νέες σχέσεις
με το κοινό , που προσεγγίζει την αίσθηση της τέχνης που εμπλέκονται αμέσως και άμεσα .
Δυσφορία εικόνες , εικόνες παραβιάζονται δικαιώματα , εικόνες για καθημερινές ιστορίες που δεν θα έπρεπε να υπάρχει , αλλά ακόμη και τις εικόνες που είναι σε θέση να ασχοληθεί με ένα λεπτό και δύσκολο θέμα με τη σοφία και , γιατί όχι , την ειρωνεία .
Η έκθεση θα αναδείξει διαφορετικούς τρόπους για να δείτε το θέμα , δεδομένου ότι η εκδήλωση είναι ανοιχτή σε καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο . Γίνεται έτσι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να ανακαλύψουν με ποιο τρόπο η αντίληψη της έννοιας του «σεβασμού των δικαιωμάτων » είναι έμπειρο και εκφράζεται .
Η εκδήλωση έχει ως στόχο να ταρακουνήσει συνειδήσεις : θέλει βαθιά να αποφύγουν τα κοινά σημεία που ασκήθηκε από την κατάχρηση λέξη: να μιλήσει για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει γίνει τόσο κοινό ότι οι λέξεις « παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ” στερείται κάθε νοήματος και τώρα μας αγγίζουν μόνο σε ένα απόσταση όταν τους ακούω , χωρίς να πάρει τους στα κεφάλια μας.
Ο πιο άμεσος τρόπος για να ανακτήσετε τα συνείδηση , που είναι απαραίτητες για να είναι πραγματικά μέρος ενός συστήματος που θα σέβεται τα δικαιώματα όλων μας , είναι να δούμε με τα μάτια του όλα αυτά που οι καλλιτέχνες έχουν να πουν . Εικόνες οι ίδιοι την εισαγωγή στη μνήμη του σε μια τέτοια άμεση και ισχυρή τρόπο ότι όλοι όσοι την επισκέπτονται θα αφήσει πιο συνειδητή και συναισθηματικά φορτισμένος.
Να μιλήσουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα , σύμφωνα με καλλιτέχνες , σημαίνει να ” βγάλει ” πολλές ιδέες που δεν μπορείτε να βρείτε το κατάλληλο χώρο για το σκοπό αυτό και σε άλλες εκδηλώσεις.
ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ; θέλει να είναι ένα ισχυρό μήνυμα σε όλους τους καλλιτέχνες και όλους εκείνους που θα το επισκεφτούν.
Η Χριστίνα Φοίτου συμμετέχει στην έκθεση μαζί με τον Χρήστο Αλαβέρα με προβολή της performance “Human Rights?” και με παρουσίαση του έργου “Human Wrongs?”.
HUMAN RIGHTS?: Πρώην Φραγισκιανό Μοναστήρι, Λέτσε, Ιταλία
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ/ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: www.robertoronca.com
Follow!