Blog | Χριστίνα Φοίτου | Ζωγράφος - Performer
logo-mini

Blog

Νέα

Εικαστική και διαδραστική εγκατάσταση – περφόρμανς, με τίτλο «Έξοδος, ένας γυναικείος ηρωισμός».

Ιστορικό Μουσείο ” Διέξοδος” , Μεσολόγγι. Διάρκεια έκθεσης 7 Οκτωβρίου – 29 Οκτωβρίου 2017.

Επιμελήτρια έκθεσης: Λουΐζα Καραπιδάκη.

” Έξοδος: Ένας γυναικείος ηρωισμός “

Από τον ηρωισμό της γυναίκας της Εξόδου στον ηρωισμό της σύγχρονης γυναικείας καθημερινότητας…

 

12 – 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Το 10o επεισόδιο του artishard διαδραματίζεται στο Ρέθυμνο μεταξύ 12-13 Οκτωβρίου.
Στην Κρήτη, το ART IS HARD θα δοκιμάσει τα παραγωγικά και καλλιτεχνικά του όρια σε μια απόπειρα δημιουργικής έκρηξης, στις Αποθήκες της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών. ( ΚΟΥΜΠΕΣ ). Πιστοί φίλοι και γνώριμοι δημιουργοί που ακολούθησαν το ART IS HARD σε κάθε του βήμα θα ενώσουν τις δυνάμεις του με νέους καλλιτέχνες, εικαστικούς και μουσικούς για να δώσουν στο Φεστιβάλ δημιουργική πνοή και πρωτοποριακό περιεχόμενο. Το φεστιβάλ δεν έχει θεματική ετικέτα αλλά επιδιώκει να προκαλέσει μια δημιουργική συνέργεια όπου το καλλιτεχνικό έργο εμπνέει και εμπνέεται από το χώρο που το φιλοξενεί για να προκαλέσει συνειρμικά μια οπτικοακουστική αφήγηση που αναμοχλεύει το παρελθόν, διερευνά το παρόν και φαντάζεται το μέλλον. Σε αυτό το πλαίσιο οι δημιουργοί καλούνται όχι μόνο να προσφέρουν το έργο τους αλλά να το τοποθετήσουν στο χώρο και να δημιουργήσουν τη ζωτική συνθήκη που θα του επιτρέψει να ταξιδέψει στη νόηση, να διεγείρει την ψυχή και τελικά ν αφήσει το καλλιτεχνικό του αποτύπωμα.
Στο ART IS HARD συμμετέχουν όλοι, δημιουργοί και επισκέπτες σε μια συνέργεια που ευνοεί την κίνηση, προκαλεί την ερμηνεία και παράγει το νόημα μέχρι την αυλαία. Στην Κρήτη των μεγάλων λαϊκών δημιουργών, στο νησί των αντιθέσεων και των αμέτρητων προσωπικών μύθων, το ART IS HARD αναζητά σύγχρονη δημιουργική έκφραση και σε καλεί να συμμετάσχεις σε ένα διήμερο καλλιτεχνικό πείραμα όπου κανένα αποτέλεσμα δεν είναι προδιαγεγραμμένο…

Η Χριστίνα Φοίτου συμμετέχει στο Art Is Hard με την παρουσίαση της performance “Εμπλοκή” μαζί με τους Χρήστο Αλαβέρα, Ναταλία Παρθενίου & Θοδωρή Πιστιόλα.

ART IS HARD: Π. Μελά 42, 1ος όροφος, Θεσσαλονίκη
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣwww.artishard.gr

20 – 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Παύλου Μελά «ΙΡΙΣ» για πέμπτη χρονιά, διοργανώνει το «ΑΝΑΚΑΤΑ», το άλλου τύπου φεστιβάλ τέχνης στη δυτική πλευρά της πόλης στις 20, 21, 22 Σεπτεμβρίου 2013. Το ΑΝΑΚΑΤΑ για 5η χρονιά δίνει τη δυνατότητα σε νέους δημιουργούς να παρουσιάσουν τις ιδέες τους, τις προτάσεις τους, να καταλάβουν τους χώρους του στρατοπέδου και να τους ανατρέψουν σε χώρους δημιουργικούς. Το πλαίσιο του φετινού ΑΝΑΚΑΤΑ αποφασίστηκε εκτιμώντας ότι κλείνουμε έναν κύκλο ενεργειών-δράσεων, ολοκληρώνουμε μία περίοδο πράξεων και αποφασίζουμε την ανακατάταξη των θέσεων μας, των αποφάσεων μας, των δεδομένων. Ο τίτλος του φετινού «ΑΝΑΚΑΤΑ» είναι «ΑΝΑΚΑταξη 5», ακριβώς για να δηλώσουμε ότι φέτος επιχειρούμε να ξεπεράσουμε τα όρια που θέσαμε, να ανακατέψουμε τα κομμάτια που συνθέτουν την πράξη, να ξαναδούμε με νέα οπτική την πραγματικότητα, να ανατρέψουμε ότι χτίσαμε προτείνοντας έναν άλλο λόγο. Η Χριστίνα Φοίτου συμμετέχει στο φεστιβάλ εκθέτωντας έργο της το κτίριο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» μαζί με άλλους καλλιτέχνες.

 ΑΝΑΚΑΤΑ: Λαγκαδά 221, Δήμος Παύλου Μελά, Θεσσαλονίκη
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ/ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: festivalanakata.blogspot.gr

10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ – 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Στις 10 Δεκεμβρίου 1948, η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διακηρύχθηκε : για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας , ένα έγγραφο που αφορά όλους τους ανθρώπους του κόσμου, καταρτίστηκε.
Ο καθένας από εμάς , οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι ο ίδιος γεννήθηκε , απολαμβάνει τα δικαιώματα που εγκρίθηκε από τη διακήρυξη.
Ο καθένας από εμάς , ανεξάρτητα από τον τόπο όπου γεννήθηκε και όπου ζει , απολαμβάνει τα δικαιώματα αυτά .
Ο καθένας από εμάς έχει τα ατομικά, πολιτικά , κοινωνικά, οικονομικά και πολιτιστικά δικαιώματα. Ο καθένας από εμάς είναι ίση με τους άλλους.
Είναι πάντα έτσι;
Στην ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ; καλλιτέχνες μιλούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα . Ο τίτλος , απλό και άμεσο τρόπο , χωρίς εκφράσεις κυκλική , εκφράζει τη βασική ιδέα που πρέπει να προχωρήσει με τη ζωή του καθενός .
Στην περίπτωση αυτή , οι άβολες, πολύπλοκες και καταγγελία θέματα που εξετάζονται , προκειμένου να τσιμπήσουν το
συνείδηση όλων όσοι , απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους , δεν νομίζω ότι για όλους τους ανθρώπους των οποίων τα δικαιώματα παραβιάζονται καθημερινά .
Η λογική της ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ; Είναι βασίζεται στη θεμελιώδη έννοια της τέχνης ως μια καθολική εκφραστική μορφή , κατανοητή από όλους , ανεξάρτητα από τη γλώσσα και τον πολιτισμό του , ανεξάρτητα από το φύλο του , του αντικειμένου και των γλωσσών που χρησιμοποιούνται .
Γλώσσες ποικίλουν ανάλογα με την εμπειρία και την γνώση των καλλιτεχνών , και δημιουργούν νέες σχέσεις
με το κοινό , που προσεγγίζει την αίσθηση της τέχνης που εμπλέκονται αμέσως και άμεσα .
Δυσφορία εικόνες , εικόνες παραβιάζονται δικαιώματα , εικόνες για καθημερινές ιστορίες που δεν θα έπρεπε να υπάρχει , αλλά ακόμη και τις εικόνες που είναι σε θέση να ασχοληθεί με ένα λεπτό και δύσκολο θέμα με τη σοφία και , γιατί όχι , την ειρωνεία .
Η έκθεση θα αναδείξει διαφορετικούς τρόπους για να δείτε το θέμα , δεδομένου ότι η εκδήλωση είναι ανοιχτή σε καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο . Γίνεται έτσι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να ανακαλύψουν με ποιο τρόπο η αντίληψη της έννοιας του «σεβασμού των δικαιωμάτων » είναι έμπειρο και εκφράζεται .
Η εκδήλωση έχει ως στόχο να ταρακουνήσει συνειδήσεις : θέλει βαθιά να αποφύγουν τα κοινά σημεία που ασκήθηκε από την κατάχρηση λέξη: να μιλήσει για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει γίνει τόσο κοινό ότι οι λέξεις « παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ” στερείται κάθε νοήματος και τώρα μας αγγίζουν μόνο σε ένα απόσταση όταν τους ακούω , χωρίς να πάρει τους στα κεφάλια μας.
Ο πιο άμεσος τρόπος για να ανακτήσετε τα συνείδηση , που είναι απαραίτητες για να είναι πραγματικά μέρος ενός συστήματος που θα σέβεται τα δικαιώματα όλων μας , είναι να δούμε με τα μάτια του όλα αυτά που οι καλλιτέχνες έχουν να πουν . Εικόνες οι ίδιοι την εισαγωγή στη μνήμη του σε μια τέτοια άμεση και ισχυρή τρόπο ότι όλοι όσοι την επισκέπτονται θα αφήσει πιο συνειδητή και συναισθηματικά φορτισμένος.
Να μιλήσουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα , σύμφωνα με καλλιτέχνες , σημαίνει να ” βγάλει ” πολλές ιδέες που δεν μπορείτε να βρείτε το κατάλληλο χώρο για το σκοπό αυτό και σε άλλες εκδηλώσεις.
ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ; θέλει να είναι ένα ισχυρό μήνυμα σε όλους τους καλλιτέχνες και όλους εκείνους που θα το επισκεφτούν.

Η Χριστίνα Φοίτου συμμετέχει στην έκθεση μαζί με τον Χρήστο Αλαβέρα με προβολή της performance “Human Rights?” και με παρουσίαση του έργου “Human Wrongs?”.

 

HUMAN RIGHTS?: Πρώην Φραγισκιανό Μοναστήρι, Λέτσε, Ιταλία
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ/ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: www.robertoronca.com

1 – 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Από την 1 έως τις 13 Αυγούστου 2013 η ομαδική έκθεση – εικαστικές δράσεις “ο Γκρίζος Κύβος” διοργανώνεται στα Χανιά στον χώρο “ON Graphics” στο πλαίσιο του ChaniArt 2013. Η Χριστίνα Φοίτου συμμετέχει στην έκθεση με προβολή της performance “Αποδόμηση;” και παρουσίαση του έργου που προέκυψε από την performance αυτή, στο πλαίσιο του Art Is Hard 2013 στη Θεσσαλονίκη. Στην έκθεση επίσης συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Μαριλένα Αλιγιζάκη, Κατερίνα Ανδρουλάκη, Becky Campbell, GPO, Ελίνα, Θεοδωροπουλου, Πάνος Κόμπης, Χαρά Κολαϊτη, Γιάννης Μαρκαντωνάκης, Εριφύλη Μισίου, Λαμπρινή Μποβιάτσου, James Lane, Κωσταντίνος Πάτσιος, Άρτεμις Ποταμιάνου, Νικόλας Σταθόπουλος, Μαρία Φιλιππακοπούλου, Κωσταντίνος Φίσερ.

Επιμέλεια: Μαρία Κουμιανού
Κείμενα: Ματίνα Χαραλάμπη

ΟΝ Graphics: Αγ. Κυριακής 29, Χαλέπα Χανίων, Ταμπακαριά

19 – 20 – 21 IOYΛΙΟΥ 2013

Τα Εκπαιδευτήρια Μαυροματάκη – Μητέρα μαζί με την Ελ.Ε.Π.Α.Π. διοργανώνουν εικαστική έκθεση με έργα των μαθητών του σχολείου για τα παιδιά της Ελ.Ε.Π.Α.Π. με τίτλο “Η Κρήτη που μας ενώνει” στο Γιαλί Τζαμισί, Παλιό Λιμάνι Χανίων, από 19 έως 21 Ιουλίου 2013.
Μεταξύ άλλων ζωγράφων η Χριστίνα Φοίτου διαθέτει το έργο της “Ένωση” για τη στήριξη της προσπάθειας αυτής.

Η Κρήτη που μας ενώνει: Γιαλί Τζαμισί, Παλιό Λιμάνο Χανίων

ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΝΙΜΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ ΧΑΝΙΩΝ

Το δεύτερο μέρος της έκθεσης από τη μόνιμη συλλογή της ΔΠΧ θα διαρκέσει από 4 Μαρτίου έως τις 14 Μαΐου 2013 με συμμετοχή πολλών εικαστικών καλλιτεχνών.
Η Χριστίνα Φοίτου συμμετέχει στην έκθεση με ένα έργο.
Επιμέλεια έκθεσης: Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος.

Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων: Χάληδων 108, Χανιά

ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΚΑΦΦΕΝΕΙΟ “ΤΑ 2 ΛΟΥΞ”

Η έκθεση θα διαρκέσει από 10 Φεβρουρίου έως τις 6 Μαρτίου 2013 με συμμετοχή πολλών εικαστικών καλλιτεχνών.
Η Χριστίνα Φοίτου συμμετέχει στην έκθεση με ένα έργο.
Επιμέλεια έκθεσης: Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης. Είσοδος ελεύθερη.

2 Λουξ: Σαρπιδόνος 8, Χανιά

ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗ ΓΚΑΛΕΡΙ MYRO – 21, 22, 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

H Χριστίνα Φοίτου συμμετέχει στην ομαδική έκθεση που οργανώνει η Myrό Gallery στη Θεσσαλονίκη. Η Myrό Gallery στο πλαίσιο της προσπάθειας διαρκούς ανανέωσης της εικαστικής πρότασης και καλύτερης προβολής του εικαστικού έργου και των δημιουργών του, ανακοινώνει την διοργάνωση του πρωτότυπου project “ΜΕΕΤ THE ARTIST”, το οποίο θα λάβει χώρα στις 21, 22, και 23 Φεβρουαρίου 2013, προσκαλώντας σας να γνωρίσετε άμεσα και αδιαμεσολάβητα έλληνες καλλιτέχνες από κάθε είδος, ύφος, και “σχολή” τέχνης. Στην έκθεση θα φιλοξενηθούν ζωγραφική, σχέδιο, digital art, γλυπτά, εγκαταστάσεις, κατασκευές, εικαστικό αντικείμενο, κεραμικά, χαρακτικά, comics, design, χειροποίητο κόσμημα, επιτοίχια, φωτογραφία, ενώ, τόσο στα εγκαίνια, όσο και σε όλη την διάρκεια του οι καλλιτέχνες θα βρίσκονται στον χώρο της γκαλερί και στην διάθεση των επισκεπτών για συζήτηση, ξενάγηση στην τέχνη τους και αλληλεπίδραση, όπως και πληροφορίες για τον τρόπο απόκτησης έργων, καθώς σε αυτό το project η γκαλερί δεν αναλαμβάνει ρόλο πωλητή, και, οι επισκέπτες μπορούν να διαπραγματευτούν ελεύθερα την απόκτηση ενός έργου αποκλειστικά και μόνον με τον δημιουργό του!
Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση και τους συμμετέχοντες δείτε εδώ.

Myrό Gallery: Νικηφόρου Φωκά 8, Κέντρο, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 269187
Website: myrogallery.blogspot.gr

ΕΚΘΕΣΗ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Από τις 13 έως τις 20 Δεκεμβρίου 2012 θα πραγματοποιηθεί έκθεση με φιλανθρωπικό χαρακτήρα στη Πύλη Σαμπιονάρα Χανίων με τίτλο “Η Τέχνη ενάντια στη μιζέρια”. Τα έσοδα της έκθεσης θα διατεθούν για την ενίσχυση της Διεθνούς Δανειστικής Βιβλιοθήκης Νέων στη Σπλάντζια Χανίων και των δραστηριοτήτων της όπως μαθήματα Ελληνικής γλώσσας σε μετανάστες και δωρεά βιβλίων στις φυλακές των Χανίων. Η Χριστίνα Φοίτου συμμετέχει στην έκθεση προσφέροντας τέσσερα έργα με τίτλο “Κίνηση I-IV”.

SANTORINI BIENNALE OF ARTS
INTERNATIONAL POSTER EXHIBITION 2013 – PARALLEL EXHIBITION

Τα έργα της Χριστίνας Φοίτου “Γυναικεία Μέλη” επιλέχθηκαν μεταξύ άλλων στον διαγωνισμό αφίσας της Santorini Biennale of Arts.
Τα επιλεγμένα έργα θα εκτεθούν σε 25 πόλεις του κόσμου από την 1η Ιανουαρίου 2013 έως τις 10 Μαρτίου 2013 και στην Σαντορίνη από τις 20 Απριλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2013.

Περισσότερα στον ιστότοπο της Santorini Biennale of Arts.

Ο φωτογράφος Μιχάλης Καλαϊτζάκης αποτύπωσε με τον φακό του την performance της Χριστίνας Φοίτου με τη Ναταλία Παρθενίου. Η δουλειά του δημοσιεύθηκε στο blog για καλλιτεχνικά δρώμενα “Monoblog”.

Για να δείτε την πλήρη δημοσίευση, μεταφερθείτε στον σχετικό ιστότοπο: monoblog-art.blogspot.gr