Απομάγευση II | Performance | Χριστίνα Φοίτου
logo-mini

Απομάγευση II

Στα πλαίσια των εγκαινίων της ομαδικής έκθεσης «ΑΥΤΟ - ΑΜΥΝΕΣ»

Απομάγευση II

Αναζητώ μια πανοπλία. Ποια είναι η πανοπλία που θα με προετοιμάσει αλλά και θα με προστατέψει στις μάχες που καλούμαι καθημερινά να δώσω; Πώς θα αμυνθώ απέναντι σε ό,τι με θίγει, με πληγώνει, με απειλεί, σε ό,τι κουβαλώ από παιδί, αγνό ακόμα, αλλά φανερά φορτωμένο εντέλει;

Ενίοτε, η πανοπλία μου είναι μια μάσκα, ένα προσωπείο που ξεγελά, μεταμφιέσεις παραπλάνησης για λόγους που μου ζητούνται αλλά δεν αφορούν την αλήθεια μου. Αφήνω το κορμί μου ευάλωτο, και εισχωρούν υλικά που με βλάπτουν, ανήμπορη απ´ τον παντοδύναμο πόνο που με συγκλονίζει. Κάποτε, αναζητώ την ίαση. Κάποτε, μπορώ και να ιαθώ. Αλλά ακόμα και για την ίαση μου, οι άλλοι θα αποφασίσουν… Στιγμές στιγμές, καμαρώνω για την καλλιέργεια μου, η άυλη πανοπλία μου είναι αυτή, η αύρα που με προστατεύει… Το έργο μου είναι η γυναίκα. Μια γυναίκα που θέλει να ταυτιστεί με όλες τις γυναίκες. Η δική μου γυναίκα κουβαλά μια σχεδόν γυμνή αλήθεια.

Κάθεται αρχοντικά, όμορφη και κυριαρχική στον χώρο, σχεδόν ανέγγιχτη απ´ τις εμπειρίες της ζωής, τους θεούς και τους δαίμονες της. Δεν είμαι απλά ένας παρατηρητής της, είμαι ο εισβολέας της. Εγώ θα την τσαλακώσω, απειλήσω, παραβιάσω, ταπεινώσω, θα την δοκιμάσω ως ένας θεός και δαίμονας, και ως ένας άλλος Ιησούς θα υποφέρει. Για ποια λύτρωση άραγε; Θα φέρει κάποιος τη λύτρωση; Αρχικά, σε καλλωπίζω λιγάκι, σε περιποιούμαι, σου βάζω ρουζ, σου βάφω τα νύχια, σε στολίζω με το νυφικό σου, το ρούχο που φοράς για να σε θαυμάσουν, το ρούχο σύμβολο της γυναικείας σου υπόστασης, το ρούχο που σε σημαδεύει… Εγώ θα στο κάνω βάσανο, γιατί εγώ είμαι η ζωή και η ζωή είναι και σκληρή και άδικη. Δεν κερδίζονται οι μάχες με την ομορφιά… Όχι οριστικά τουλάχιστον.

Σε ταπεινώνω, σε πληγώνω, το νυφικό σου γίνεται κόμπος στο λαιμό, δάκρυ, αίμα. Σε τραυματίζω, αλλά και σε επουλώνω. Με επιδέσμους τυλίγω τα πονεμένα σου μέλη. Σε δένω με εντολές, σε σφίγγω, καταστρέφω τα όπλα της ματαιοδοξίας σου, δεν θέλω να είσαι όμορφη! Θέλω να σωπάσεις! Τελειώσαμε! Στο πάτωμα κάποια υλικά (συμβολίζουν τις διεξόδους σου, αν υπάρχουν) προσκαλούν τους θεατές να πάρουν θέση. Θα κάνουν κάτι για να κερδηθεί η μάχη αυτή;

Ή θα σε αφήσουν ηττημένη; Εκτός κι αν ούτως ή άλλως δεν είσαι τίποτα άλλο πέρα από ελεύθερη… Υλικά στη διάθεση του κοινού θα είναι: χαρτάκια post-it, ψαλίδι, χρώματα μη τοξικά με πινέλα, κόκκινα κραγιόν , λουλούδια, ένας κουβάς με νερό και χαμομήλι, ένα πετσετάκι δίπλα στον κουβά.